Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tunnetko ihotyyppisi?

Lisätty 25.11.2015

Iho luokitellaan sen kuivuuden tai rasvaisuuden mukaan kolmeen päätyyppiin:

  1. Normaali iho
  2. Rasvainen iho
  3. Kuiva iho

Normaali iho

Normaali iho on aikuisella harvinainen. Se on tasainen, sileä ja pehmeä, ja tali- ja hikirauhasten toiminta on tasapainossa. Ihohuokoset ovat pienet ja ihon väri on hyvä. Ihon kosteustasapaino on kunnossa ja verenkierto toimii moitteettomasti.


Rasvainen iho

Rasvaiselle iholle on tyypillistä sen paksuus ja kiiltävyys. Ihohuokoset ovat selvästi nähtävissä ja ne ovat usein laajentuneita. Ihomadot ja finnit ovat yleisiä. Rasvainen iho on tyypillinen murrosikäisillä, joilla on talirauhasten ylituotantoa. Rasvainen iho voidaan jakaa vielä kuivarasvaiseen ja öljyiseen ihotyyppiin.


Kuiva iho

Kuiva ihotyyppi on sileä ja väriltään heleä. Ihohuokoset ovat pienet. Talineritys on heikkoa, minkä vuoksi iho voi tuntua kireältä. Kuiva iho menettää helposti kosteutta ja voi hilseillä ja halkeilla. Iho on tyypillisesti ohut ja herkkä sään vaikutuksille. Kuivalla iholla on taipumus tulehduksiin, punotukseen ja couperoosaan.

Päinvastoin kuin voisi luulla, kuivan ihon vastakohta ei ole rasvainen iho. Rasvaisuus johtuu talin määrästä, ei liiallisesta kosteudesta. Iho voi reagoida kuivumalla lämpötilan vaihteluihin ja talvisin matalaan ilmankosteuteen sekä sisällä että ulkona. Ihonhoitotuotteiden vaihtaminen astetta hoitavampiin, kuorinnat ja kosteuttavat hoidot voivat tuoda apua ihon kuivumiseen. 
Lue lisää:

Blogistamme: Iho ja ravinto: 4 iholle tärkeää vitamiinia

Hyvä Terveys: Kuiva iho joustavaksi