Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Iho-ongelmat aikuisiällä

Lisätty 27.11.2015

iho-ongelmat

Iho-ongelmia on monenlaisia. Tässä kirjoituksessa keskitytään tyypillisiin aikuisiän ihon ongelmiin, kuten herkkä iho, allerginen iho, couperosa, selluliitti, akne, ihon ikääntyminen ja ihon kuivuus.

Iho-ongelmia aikuisiällä:

 1. Herkkä iho

  Tämä ihotyyppi reagoi nimensä mukaisesti herkästi eri ärsykkeisiin. Tietyt kosmeettiset aineet, ilman epäpuhtaudet, voimakkaasti maustetut ruoat ja myös stressi voivat aiheuttaa iho-oireita herkkäihoisella. Ihon herkkyys voi olla periytyvää tai kehittyä ulkoisten tekijöiden tai elintapojen myötä. Herkkää ihoa luullaan usein allergiseksi.


 2. Allerginen iho

  Allergialla tarkoitetaan ihon epänormaalia reaktiota jollekin tietylle aineelle (allergeenille). Allergia voi näkyä myös hengitystieoireina ja suolisto-oireina.


 3. Couperosa-iho

  Couperosalla tarkoitetaan laajentuneita hiussuonilaskimoita. Se johtuu ihon sidekidoksen heikkoudesta. Laajentuneita hiussuonilaskimoita voi olla vain muutama tai ne voivat peittää posket ja nenän kokonaan. Ihonväri on näissä kohdin punertava tai sinipunainen. Couperosa-ihon höyryttäminen esim. kasvohoitojen yhteydessä, ei ole suositeltavaa. Ihonhoitotuotteina tulisi suosia herkän ihon hoitotuotteita. 

  Couperosa-iholle altistavat tekijät: 

  - Voimakkaasti maustettu ruoka
  - Runsas alkoholinkäyttö
  - Kova tuuli ja äkilliset lämpötilan vaihtelut, kuten saunominen
  - Verenpainetauti


 4. Selluliitti

  Selluliitti on koko kehon toimintahäiriö, missä kudoksiin on kertynyt liikaa rasvaa, kuona-aineita ja kudosnestettä. Tämän vuoksi solut eivät toimi normaalilla tavalla. Hormonihäiriöt, raskaus, ehkäisypillerit, vaihdevuodet ja huono verenkierto voivat altistaa selluliitille. Rasvainen ruoka ja alkoholi lisäävät kehon rasvapitoisuutta, mikä taas kerää ylimääräistä nestettä elimistöön. Tupakointi ja liikunnan puute eivät helpota asiaa. Terveellinen ravinto, liikunta ja hieronta ovat keinoja selluliitin ehkäisyssä ja hoidossa.


 5. Akne
  Naisilla aikuisiän aknen syyt ovat usein hormonaalisia. Aknen paraneminen voi kestää kauan ja olla työlästä. Oleellista on hyvä ihonpuhdistus.


 6. Ihon ikääntyminen

  Ikääntymisen muutokset näkyvät ihossa vähitellen. Siihen vaikuttavat mm. perimä, ympäristötekijät ja elämäntavat. Ikääntyessä ihon elastinen ja ihonalainen rasvakudos vähenevät. Iho alkaa veltostua ja oheta, ja siihen tulee ryppyjä. Ihosolujen uudistuminen hidastuu ja kollageenia ja elastiinia on aikaisempaa vähemmän. Hiki ja talirauhasten tuotanto hidastuu, ja ihon sisemmän kerroksesn kyky säilyttää kosteutta heikkenee. Tämä korostuu erityisesti vaihdevuosien aikaan. Ihonväri vaalenee, kun sen verenkierto heikkenee.

  Ihon ikääntymistä vauhdittavat tekijät

  Tupakanpoltto voi edesauttaa ihon vanhenemista, sillä se hidastaa entisestään verenkiertoa. Myös runsas ylipaino voi venyttää ja veltostuttaa ihoa. Liiallinen auringonotto vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, mutta se voi myös tuoda apua akneen ja muihin ihosairauksiin.


 7. Ihon kuivuus 

  Kuivalla iholla on taipumus tulehduksiin, punotukseen ja couperoosaan. Varsinkin talvella, monet kärsivät kuivasta ihosta. Kuiva huoneilma, keskuslämmitys ja kylmä ulkoilma antavat haasteita myös ihonhoitoon. Toiset valittavat kuivista ja halkeilevista käsistä, kun taas toisilla kasvojen iho voi tuntua kireältä ja näyttää kalpealta. 

  Valitse oikeat ihonhoitotuotteet 

  Useat voiteet sisältävät vettä, mikä voi jäätyä pakkasessa ja vahingoittaa ihoa. Voiteen tulisi antaa imeytyä kunnolla ennen ulkoilua. Mikäli kylmässä ulkoilmassa on tarkoitus olla pitempi aika, olisi hyvä valita täysin vedetön kasvovoide. Oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden ja ravinnon lisäksi myös liikunta, riittävä yöuni ja veden juonti tekevät hyvää sekä iholle että mielelle! 

  Lue lisää:


  Kauneus ja Terveys: Taas näppylöitä! Mitä tehdä, jos aikuisen iholle puhkeaa akne?

  Blogistamme: Iho ja ravinto